En hvit versjon av logoen til Ålesund Kammermusikk
Ålesund kammermusikkfestival 2024

Beatriz Caravaggio

Beatriz Caravaggio er fra Oviedo i Spania og ble uteksaminert i engelskstudier fra universitetet i hjembyen. Hun flyttet deretter til Madrid, hvor hun studerte musikk og kinematografi. Fokus for hennes kunstneriske og profesjonelle aktivitet er først og fremst videokunst og non-fiction film. Arbeidene hennes inkluderer videoinstallasjoner, kreative dokumentarer, fotografi og nettkunst. Blant arenaene hvor verkene hennes har blitt vist er blant annet Museum of Fine Arts i Bilbao; Joan Miró Foundation og Contemporary Culture Center (CCCB) i Barcelona; Reina Sofia nasjonalmuseum, La Casa Encendida, Circle of Fine Arts og MediaLab Prado i Madrid; Patio Herreriano-museet i Valladolid; Toledo Museum of Art i Ohio, USA; Banff Center for Arts and Creativity i Canada og Biennale of Electronic Arts Perth i Australia. Hun har også deltatt på nasjonale og internasjonale filmfestivaler, som Montreal Film Festival, Bogota Film Festival og Huelva Ibero-American Film Festival.

Hun har mottatt en rekke stipender og priser, inkludert et filmproduksjonsstipend fra Spanish Institute of Cinematography and Audiovisual Arts (ICAA) og et kreativt stipend fra Matadero Madrid Contemporary Creation Centre.

Bilde av Beatriz Caravaggio. Hun smiler bredt inn i kameraet. Bildet er i sort-hvitt.

Om Different Trains

I 1988 skrev Steve Reich Different Trains, et nyskapende verk i tre satser for strykekvartett og forhåndsinnspilt tape. Dette selvbiografiske stykket fremkaller togreisene fra New York til Los Angeles som komponisten foretok mellom 1939 og 1942 for å besøke hjemmene til sine skilte foreldre. I den andre satsen er erindringen om disse reisene som et romantisk barndomseventyr overlagt av et kontrafaktisk scenario som utforsker den sannsynlige skjebnen til en jøde som ham i datidens Europa: togene ville ha vært enveiskjøretøyer for deportasjon til Nazistiske utryddelsesleire. Den endelige bevegelsen refererer til slutten av krigsperioden og den raske prosessen med sosial transformasjon, som symbolisert av de nye togene, men også til de overlevendes manglende evne til å etterlate tvilen, bekymringene og minnene om nazistenes forbrytelser og ødeleggelser.

I 2016, i et verk bestilt av BBVA Foundation, har Beatriz Caravaggio revidert Steve Reichs ideer, og gitt partituret et visuelt liv. Hennes kinematografiske rekomposisjon bygger på en montasje av arkivbilder fra krigstiden. Filmen frakter oss fra en bukolisk setting av idylliske landskap og storslåtte tog til de overlevendes reise til Amerika, gjennom en sentral bevegelse som fremmaner de mørkeste kapitlene i konflikten. I denne passasjen setter forfatteren arkivbilder av deportasjoner, dødsleirer og frigjøringen sammen. Filmen er preget av inndelingen av skjermen i tre deler, som får frem et rikt spekter av betydninger; en litt usynkronisert triptyk som oppnår en tidsmessig fragmentering samtidig som den produserer en sammenhengende collage av dynamikk og overganger. Videokunstverket har blitt synkronisert med Kronos-kvartettens kanoniske lydspor fra 1989 av Different Trains.

Komponist Steve Reich skrev følgende om Caravaggios film:

Siden vi lever i en tid hvor mange mennesker ønsker et visuelt akkompagnement til musikk – selv på konserter – har flere laget videoer for å akkompagnere stykket mitt Different Trains. For å være ærlig, de fleste av dem har jeg ikke engang sett, og de jeg har sett er generelt bare en distraksjon fra å lytte til musikken. Det eneste unntaket er den strålende flerkanalsvideoen av Beatriz Caravaggio som virkelig fungerer som noe å se på alene og som en måte å intensivere lyttingen til Different Trains. Hun har tatt dokumentaropptak. og gjennom flerkanalsplassering og fin redigering, laget et gjennomtenkt og rørende stykke. Bravo, Beatriz!

Steve Reich
0+
artister
0+
musikkverker
0
konserter
0
steder